Tai maisto produktuose aptinkama, į vitaminą panaši medžiaga, kurios yra visuose gyvūnų
audiniuose (didžiausia koncentracija – širdyje ir smegenyse). Svarbu pabrėžti, nors inozitolis dažnai
vadinamas vitaminu B8, jis yra cukraus rūšis, atliekanti daugelį svarbių biologinių funkcijų.
Iš tiesų, inozitolio teikiama nauda itin didelė. Šiuolaikinėje visuomenėje, ypač Vakaruose, mityba yra
ganėtinai skurdi: didžiąją maisto raciono dalį sudaro perdirbtas maistas, daug riebalų bei cukraus
turintys produktai. Joje trūksta skaidulinių medžiagų, o tai padidina medžiagų apykaitos ir vėžinių ligų
riziką.
Inozitolio trūkumas gali atsirasti dėl daugybės skirtingų priežasčių: padidėjusio katabolizmo,
sumažėjusios biosintezės, skurdžios mitybos ir pan. Tokiu atveju, vertėtų keisti mitybos įpročius ir
pasikonsultuoti su gydytoju dėl šios medžiagos papildų vartojimo.
Pastebėtina, kad įtraukus į mitybą viso grūdo kruopas ar miltus, ankštines daržoves, sėklas, riešutus,
sumažėja tikimybė susirgti uždegiminėmis ligomis, o rafinuotų maisto produktų vartojimas siejamas
su padidėjusia vėžio rizika.
Kaip ir visų kitų papildų, dėl inozitolio vartojimo visada verta pasitarti su gydytoju, nes per didelis jo
kiekis gali sukelti pykinimą, didesnį dujų išsiskyrimą, miego sutrikimus, galvos skausmus ir svaigimus
bei nuovargį.