Turėčiau prisipažinti, kad mėsėdžio ( kitur minima bus kaip ,,karnivoro“ ) dieta yra tas valgymo stilius, kuriam sunkiai galėčiau rasti tikslų apibrėžiantį jį modelį.  

Net jeigu imtume palyginimui artimą šios dietos kolegę – ketogeninę dietą. Šios tikslingos dietos mechanizmų, privalumų bei trūkumų paieškas galėtume pradėti nors nuo 1921 metų ,, R.M. Wildera High fat diets in epilepsy“ publikacijų. Vėliau galėtume imtis ir tikslios mokslinės literatūros, kad palygintume esamas šio dietos modelio žinias su didele dalimi visuomenėje esančių nuomonių.

Tuo tarpu, jeigu paklausčiau skirtingų žmonių, kaip galima būtų apibūdinti ,,karnivoro“ dietą, bijau, kad dažnas jų turėtų kažką kitokio mintyse.   

Universaliai tai mityba ribojanti bet kokį augalinės kilmės maisto produktų suvartojimą.

Tačiau ši mityba taip pat turi skirtingų potipių:

 

Lion‘s diet –  valgoma iškirtinai sumedžiota žvėriena. Papildomai druska ir vanduo. Ribojami visi kiti produktai įskaitant prieskonius.

Carnivore diet –  valgomas tik gyvūninės kilmės maistas + kava/arbata, prieskoniai.

Carnivore 2.0 –  gyvūninės kilmės mitybos pagrindas + įtraukiami mažą kiekį lektinų, oksalatų, skaidulų turintys vaisiai, daržovės.

Animal based diet – mityba, kuri kaip pagrindą turinti gyvūninės kilmės maistą, bet kartu leidžianti valgyti augalinės kilmės maisto produktus.

DIETOS IR JŲ PASKIRTIS ŽMOGAUS GYVENIME

Jeigu kažkas pasakytų, kad dietoterapija tai ne raketų mokslas, o reikia tik žinoti kelis pagrindinius valgymo kriterijus, tikriausiai nebūtų tokio sąmyšio, kuris yra stebimas šiais laikais. 

Taip, tai mokslas reikalaujantis gilių organizmo funkcionavimo ir adaptacijos prie skirtingų gyvenimo sąlygų, genetinės medžiagos kintamumo/paveldimumo žinių, kuriomis remiantis galima būtų atsakyti į klausimą: kas yra ,,sveikatai palanki“ mityba?

Būtent prie paskutinio išsireikšimo ir norėčiau trumpam sustoti, nes kuo toliau tuo labiau socialinėje medijoje stebime dviejų, tarpusavyje nelygių išsireiškimų palyginimus.

Dieta kaip gyvenimo būdas nėra lygi dietoterapijai.

Palyginkime šiuos du išsireiškimus:

DIETOTERAPIJA

Paskirtis: sprendžia konkrečias medicinines problemas ar sveikatos sutrikimus.

Dėmesys: laikini mitybos apribojimai, dietos pakeitimai, pvz., tam tikrų maisto produktų pašalinimas arba specifinių maistinių medžiagų ribojimas.

Pavyzdžiai: Terapinės dietos sergant diabetu, širdies ligomis, uždegiminėmis žarnų ligomis ar turint alergijų.

Trukmė: dažniausiai laikina – taikoma, kol sveikatos būklė tampa kontroliuojama.

Vadovavimas: taikomas su sveikatos priežiūros specialisto priežiūra – gydytojas arba gydytojas dietologas.

Tikslas: suvaldyti ar gydyti konkrečią ligą ar sveikatos būklę.

 

DIETA KAIP GYVENIMO BŪDAS

Paskirtis: ilgalaikių sveikos mitybos įpročių formavimas bendros sveikatos labui ir ligų prevencijai.

Dėmesys: akcentuojama subalansuota ir įvairi/sezoninė mityba – gausi vaisių, daržovių, baltymų ir sveikųjų riebalų.

Pavyzdžiai: viduržemio jūros dieta, DASH dieta ar Nordic diet.

Trukmė: tvari ir ilgalaikė mitybos praktika.

Vadovavimas: dažnai žmogus išmokomas pagrindinių valgymo principų, kuriuos intuityviai taiko savo gyvenime.

Tikslas: skatinti ilgalaikę sveikatą, užkirsti kelią lėtinėms ligoms inkorporuojant visą gyvenimo būdo veiksmų paketą: fizinis krūvis, miegas, streso kontrolė, žalingi įpročiai etc..

Kaip galime matyti, šie du apibrėžimai turi didelę dalį bendrų savybių, bet kartu yra visiškai atskiros sąvokos, turinčios savo laiką ir vietą žmogaus gyvenime. Dietoterapija taikoma esant specifiniams sveikatos sutrikimams, tuo tarpu dietos žmogus laikosi visą savo gyvenimą, koreguojant atskirus jos komponentus pagal besikeičiančias gyvenimo aplinkybes, bet kartu stengdamasis kuo labiau išlaikyti kultūrinę ir elgsenos dalį nekintančia. 

Kolkas žvelgiant socialinių tinklų ir dienraščių antraštes, formuojasi įspūdis, kad:

  • keto dieta tinka visiems, nes visi sergame nutukimu, nešiojame APOE4 geną ir turime didelę neurodegeneracinių ligų riziką.
  • lektinai, glitimas, oksalatai ir visi kiti ,,antinutrientai“ yra didžiausias žmogaus gyvenimo blogis lenkiantis fizinį neaktyvumą, rūkymą ir alkoholizmą pasaulyje.
  • kam reikalinga mums gliukozė jeigu ir taip mūsų kepenys gali ją gaminti?
  • jeigu esame ,,metaboliškai sveiki“ tai ir aterosklerotinė plokštelė gyvenanti gretimoje kaklo kraujagyslėje nėra mums baisi.
  • mes neturime trijų skrandžių, todėl mėsėdžio mityba yra evoliuciškai žmogui geriausia ilgaamžiškumo išeitimi.
  • angliavandeniai niekada nebus ,,geri“, o vat MTL-C (MTL – mažo tankio lipoproteinai) gali būti ir geras ir blogas ( bet labiau geras pagal paskutines madų tendencijas). 

 

Ir aš suprantu, kad tokia pat dalis šūkių gali būti pasakyta apie angliavandenių gausą turinčias dietas, tačiau abiejuose jų raginu įžvelgti tą žiupsnelį radikalių, moksliškai nepagrįstų pažiūrų, paverčiančių žmogų – ligoniu , o puikiai veikiantį dietoterapijos įrankį dar vienu pinigų uždirbimo modeliu.

AUGALINĖS KILMĖS MAISTO PRODUKTŲ ELIMINACIJA KAIP GALIMA DIETOTERAPIJOS TAKTIKA

Grįžtant prie ,,karnivoro“ dietos, verta pabrėžti, kad pirmieji moksliniai tyrimai šios dietoterapijos kelyje pasirodė ne taip ir senai, 2020 metais, Ambe O‘Hearn išleidus pirmąjį straipsnį Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity žurnale (12).

Amber O‘Hearn  neturėjusi nieko bendro su medicininių išsilavinimu mokslininkė, studijavusi ketogeninės dietos įtaką žmogaus sveikatai nuo 90-ųjų metų pradžios, o nuo 2009 metų išbandžiusi mėsėdžio mitybos būdą siekiant pagerinti savo psichoemocinę būklę bei suvaldyti ligas (bipolinis sutrikimas, depresija)  be vaistų poreikio. Kaip pati šios dietoterapijos srities tyrinėjimų lyderė sako: jos kelyje buvo ir iki šiol yra labai daug klaidų ir nepatvirtintų teorijų, kurios vis verčia apgalvoti, ar iš tiesų mėsėdžio dieta yra tokia naudinga, ir kokiomis aplinkybėmis galėtų būti universaliai taikoma kiekvienam žmogui“. |

Kol pačiai autorei mėsėdžio dieta padėjo palengvinti psichoemocinės sveikatos sutrikimų padarinius, kitos problemos (viršsvoris) liko neišspręstos. Ir tai ne pačios dietos kaltė, kiek gilesnis sutrikusios svorio dinamikos fiziologijos priežastingumas, kuris priklauso ne vien nuo angliavandenių ribojimo.

Šiuo atveju, aš pabrėžiu O’Hearn iššūkius tyrinėjant šią mitybos taktiką tik todėl, kad būtent tokios asmenybės su kritiniu mąstymu, kurios įdeda daug pastangų ir gilinasi į tam tikrą temą, gali pateikti unikalių įžvalgų, o kartais jų požiūris gali būti net vertingesnis nei tai, ką esame išmokę iš pripažintų, kvalifikuotų ekspertų.

Tačiau, jos pavyzdys įrodo taip pat tai, ko daugelis mėsėdžių dietos šalininkų nenori pripažinti: griežtų mokslinių įrodymų, pagrindžiančių šios dietos platų veiksmingumą žmogaus sveikatai, paprasčiausiai nėra.

Kas yra kol kas žinoma apie mėsėdžio dietos mechanizmus arba poveikį žmogaus sveikatai:

  • svorio kontrolė sergant nutukimu, II tipo CD : mėsėdžio dieta yra griežta, mitybos racioną apribojanti mitybos taktika. Gerai žinomas faktas, kad vienas iš veiksnių, vedančių prie sėkmingos svorio redukcijos sergant II tipo CD yra sumažėjusi insulino sekrecija, glikemijos stabilizavimas. Vienos internetinės apklausos tyrimo išvadomis (kas kelia daug dvejonių, bet nors šis bei tas), mėsėdžių dieta sėkmingai padėjo sureguliuoti glikemijos svyravimus bei prisidėjo prie svorio mažėjimo(13). Apart to, žinoma, verta pabrėžti ir ketoninių kūnų poveikį sotumui ar baltymų sotumo faktorių – puikiai yra žinoma situacija, kai suvalgius gerą riebų mėsos kepsnį, sotumas gali išlikti ilgam laikui (25).

Jeigu žiūrėtume į  panašaus tipo dietas iš esamos medicininės praktikos siekiant svorio kontrolės, sumažinto kaloringumo ketogeninė dieta ( Very low calorie ketogenic diet VLCKD, Italų endokrinologų asociacijos vadinama ,,Ketogenic nutritional therapy“ ) yra vienas iš praktinių to pavyzdžių (14-15).

Vienas iš esminių dalykų, kuriuo ji skiriasi nuo ,,karnivoro“ ideologijos yra faktas, kad tai laiko apribota intervencija į žmogaus sveikatą, kurios metu pasiekus norimus rezultatus laipsniškai yra grįžtama prie platesnio mitybos raciono, siekiant, kad šis dietos modelis būtų tik dietoterapijos įrankiu, bet ne gyvenimo būdu kiekvienam  socialinės medijos puslapius pirštu braukiančiam žmogui.

  • Dirgliosios žarnos sindromo simptomų mažinimas: žmonės kenčiantys nuo dirgliosios žarnos sindromo dažnai kenčia nuo nepaaiškinamų virškinamo trakto sutrikimų bei viscrealinio hiperjautrumo nepaisant stokos nuokrypių kraujo bei kituose diagnostiniuose tyrimuose. Sumažinto fermentacijai linkusių maisto produktų mityba ( low FODMAP) yra viena dažniausių taktikų siekiant sumažinti patiriamą  diskomfortą.  Mėsėdžio dieta šiuo atveju kaip ir skamba logiškai, nes joje nėra nei vieno produkto galinčio sukelti diskomforto jausmą (16).  Tačiau tai tik viena iš dirgliosios žarnos sindromo gydymo dalių (26).  Mėsėdžio dieta gali padėti sumažinti simptomatiką trumpoje perspektyvoje, tačiau ji neprivalėtų išlikti visam laikui. Po 6-8 savaičių eliminacinės dietos praktikoje yra planuojama maisto produktų grąžinimas siekiant individualizuoti mitybą su kuo didesniu, bet ne kuo mažesniu, maisto produktų sąrašu.
  • Depresijos pasireiškimo rizika: lyginant vegetarinės bei gausios mėsos suvartojimo dietas, pastaroji ima viršų rodydama mažesnę depresijos, nerimo riziką tarp tyrimo dalyvių (17). Galimu to paaiškinimu yra faktas, kad gyvūninės kilmės maisto produktai gali suteikti didesnį kiekį medžiagų būtinų tinkamam centrinės nervų sistemos funkcionavimui. Vis dėlto, nepamirškime, kad čia yra vertinami du kraštutinumai.

Jeigu žiūrėtume plačiau, panašų efektyvumą kovoje su depresijos prevencija gali suteikti žmonėms ir ne tokia restrikcinė, viduržemio jūros dieta (18-19).  Tuo remiantis irgi negalėtume pasakyti, kad iki šiol nebuvo rasta jokių veiksmingų sprendimo būdų.  Ilgalaikėje perspektyvoje, individualus požiūris į žmogų privalo išlikti nekintančia algoritmo dalimi parenkant tikslingą mitybos taktiką sveikatos stiprinimui ir ligų prevencijai.

  • Uždegiminės žarnų ligos, psoriazė: šiuo metu turima pavienių atvejo analizių rodančių, kad mėsėdžio dietoterapija eliminuojant galimus dirgiklius (lektinai, glitimas + nepamirškime viso perdirbto, pramoniniu būdu pagaminto maisto) gali padėti sumažinti uždegimą bei autoimuninių ligų eigą. Taip pat teigiamas poveikis galimas esant vandenilio dujas gaminančių bakterijų išvešėjimui SIBO. (20-21). Pats savo praktikoje matau, kad išskirtinais atvejais, bet deja ne visais, įmanoma efektyviau pasiekti ligos remisiją taikant trumpalaikę, apribojančią angliavandenius dietą, kurios metu galima užsiimti tęstinai organizmo bei žarnyno gydymo veiksmais.

Bet, dėl ilgalaikės naudos vis dar svarstyčiau.

Paimkime minėtą plonųjų žarnų bakterijų išvešėjimą (SIBO) : sutrikimą sukeliančios gram neigiamos bakterijos turi savyje daug lipopolisacharidų, kurie patekę į sisteminę kraujotaką gali sukelti uždegiminius procesus. Didžiausią jų sekreciją ir endotoksemiją skatinančiais veiksniais yra tame tarpe ir sotieji riebalai, kuriais yra turtinga mėsėdžių dieta (24). Tai yra viena iš galimų priežasčių, kodėl ilgoje perspektyvoje gydymas gali pakrypti kita linkme.  

  • Kodėl, net po 4 savaičių be-angliavandeninės dietos, suvartojus skaidulingo maisto galima jaustis vis dar blogai? Galbūt praėjo per mažai laiko?

Vienu iš paaiškinimų gali būti faktas, kad disbiozė niekur nedingo, jos tik niekas nedirgino per visą laiką. Laikausi nuomonės, kad ilgoje perspektyvoje reikia spręsti priežastį, o ne slopinti simptomą. Bandyti mokintis toleruoti skaidulas, o ne visą laiką jų vengti.

Kitas minėtas pavyzdys, autoimuninės žarnų ligos.

  • Ar galime pasakyti, kad pasiekus remisiją, sumažinto skaidulų ir augalinės kilmės maisto produktų dieta yra palanki žmogaus sveikatai esant Krono ligai?

Kol kas tikriausiai ne, nes yra daug svarių įrodymų, kad sumažinto angliavandenių ir skaidulų kiekio dietos yra storosios žarnos onkologijos rizikos veiksniu (22-23).

Kaip galime matyti, kol kas nėra stiprių argumentų, kuriais remdamiesi galėtume visapusiškai pritarti ,,karnivoro“ dietos naudingumui besąlygiškai taikant ją uždegiminių procesų, autoimuninių ar medžiagų apykaitos ligų ilgalaikėje kontrolėje. Tačiau, jau net dabar, individualiais atvejais, kaip matome iš pateiktų tyrimų, ši dietoterapija gali būti naudinga specifinei grupei žmonių, o turimi pirmieji tyrimai duoda kryptį tolimesnėms analizėms šioje srityje. 

Galiausiai tikrų mokslininkų ir gydytojų tikslas nėra laikytis vieno tikėjimo, kritikuoti bei piršti vieną vienintelę tiesą.  Mokslas nestovi vietoje, o su juo tobulėja ir esamos  žinios mitybos poveikio sveikatai srityje.

Deja, bet šios pažiūros yra labai dažnai pamirštamos tam tikrų dietų šalininkų.

PAGRINDINIAI ,,KARNIVORO“ DIETOS ŠALININKŲ ŠŪKIAI, KURIAIS PRIVALOTE SUABEJOTI

Skaidulos yra žmogaus organizmui nereikalingos, ar net ir žalingos 

Faktas, kurį sunku būtų paneigti: mikrobai linkę fermentuoti skaidulas o ne baltymus. Šiais laikais yra pakankamai įrodymų, kuriais remdamiesi galime pasakyti, kad skaidulų vartojimas turi teigiamo poveikio žarnyno mikrofloros balansui (27-32). Vienas iš jų: trumpųjų grandžių riebalų rūgščių (TGRR) produkcija, kurios skina laurus turėdamos anti-navikines, uždegimą mažinančias, žarnyno ląstelių gyvybingumą palaikančias ir kt. savybes.

Proteolitinių (buitiškai sakant: puvimo) bei sacharolitinių procesų balanso storajame žarnyne palaikymas yra neatsiejamas nuo TGRR.  Kuo mažesnis kiekis TGRR susidaro storajame žarnyne, tuo daugiau proteolitinių procesų jame vyksta, mikrofloros sudėtis keičiasi žmogui nepalankia kryptimi.  Proteolitinės fermentacijos metu susidaro daug toksinių medžiagų, kurių tarpe: p-cresol, biogeniniai aminai, amoniakas, šakotų grandžių riebalų rūgštys, kurių koncentracija žarnyne koreliuoja su inkstų funkcijos pažeidimu, oksidaciniu stresu ar tokiais sutrikimais kaip atsparumas insulinui(1-5).

Užsitęsus proteolitiniams procesams, mikroorganizmai negauna pakankamo kiekio energinės žaliavos (kuria iki tol buvo TGRR) bei pradeda naudoti tam žarnyno sienelės apsauginį gleivių sluoksnį (kuo mažesnis gleivių sluoksnis, tuo yra didesnė virškinamojo trakto uždegiminių procesų rizika) (6).

Augalinės kilmės maisto produktai yra gausūs ,,anti-nutrientų“, medžiagų, blokuojančių mikroelementų įsisavinimą virškinamajame trakte 

Šioje vietoje daugiausiai yra kalbama apie lektinus sukeliančius žarnyno gleivinės pažeidimą, oksalatus provokuojančius kalcio akmenų inkstuose formavimąsi, goitrogenus iš brokolių sukeliančius skydliaukės hipofunkciją blokuojant jodo įsijungimą į skydliaukės hormonų sintezę, glitimą, pieno produktus ir kt.

Ir nors iš tikrųjų peržvelgę literatūros sąrašus rasime daug skirtingų nuomonių, norėčiau jas susiaurinti iki tų, paremtų tyrimais atliktais žmonių lygmenyje.

Lektinai

Kol lektinais turtingų produktų vartojimas (dažniausiai kalbama apie ankštines daržoves, grūdus), termiškai jų neapdorojus, gali būti nepalakus žmogaus organizmui, šiuo metu yra žinomas ne vienas būdas kaip jų kiekis gali būti sumažintas (pavyzdžiui : virimas, mirkimas per naktį) padarant juos kuo mažiau žalingus žmogaus sveikatai. (Tikriausiai retą sutiksime žmogų, kuris kramtytų termiškai neapdorotas pupas). Todėl, jeigu ši taisyklė bus išpildyta atlikus tikslų produkto paruošimą, daugumai sveikų žmonių, lektinai bus neutralūs sveikatos atžvilgiu. Verta nepamiršti ir gausos kitų medžiagų esančių lektinais turtinguose produktuose: amino rūgštys, polifenoliai, vitaminai ir prebiotikai (7).

Oksalatai

Oksalatai tai organinės rūgštys, didžiąja dalimi randamos augalinės kilmės maisto produktuose tokiuose kaip: rabarbarai, neapdorotos ankštinės daržovės, špinatai, burokai, saldžios bulvės (įdomus faktas: žinduolių organizmuose oksalatai taip pat susidaro, tik mažais kiekiais: askorbo rūgšties ar kolageno apykaitos metu). Didelis oksalatų vartojimas gali surišti kalcį žarnyne didinat inkstų akmenligės riziką.

Šioje vietoje prisiminkime, kad medžiagos toksiškumas priklauso tiesiogiai nuo suvartotos dozės bei gretutinių aplinkybių.

Teoriškai, kol kiekvienas žmogus galėtų suvartoti perteklinį kiekį oksalatų su maistu, tačiau kiti veiksniai, tokie kaip pakankamas magnio, kalio, kalcio suvartojimas, bendra žarnyno sveikata, tulžies nutekėjimo reguliarumas, bei pats produkto terminis apdorojimas (virimas, mirkimas sumažina tirpių ( akmenys formuojančių) oksalatų kiekį maisto produkte) yra stipresni veiksniai, kurie išteisina daugumai sveikų žmonių  šių produktų vartojimą (7-9).

Tad, jeigu žmogus neturi inkstų akmenligės rizikos veiksnių, geria pakankamai skysčių bei nevartoja gausiai oksalatais turtingų produktų kartu su dideliu natrio, baltymų kieku , įvardinti jų ,,toksinais“ neturėtų. Kaip ir su minėtais lektinų turinčiai produktais – gausa naudingų produkto savybių gali nurungti vieną, savo neigiamu poveikiu kvescionuojamą medžiagą.

Goitrogenai, soja, pomidorai ir kitka

Kalbant apie goitrogenus, soja ar bulvinių šeimos daržoves, didžiausias dėmesys tenka skydliaukės ligom, ypač autoimuniniam tiroiditui.

Daugelis informacijos šaltinių teigia, kad produktų turtingų soja vartojimas slopina skydliaukės hormonų gamybą, goitrogenai ( medžiagos, kuriomis turtingi yra brokoliai, kopūstai) suriša jodą, kuris tampa neprieinamas skydliaukės hormonų gamybos procesams, pomidorai, paprikos – dar mažiau įrodymų turinčios daržovės, kurių be-priežastinė eliminacija gali neturėti jokios pagrįstos naudos.

Nesupraskime visko tiesmukai kaip tą dažnai mėgstama daryti:

  • Soja gali turėti įtakos skydliaukės veiklai, bet dažniau tais atvejais, kai žmogus turi jodo deficitus (10).
  • Goitrogenais turtingi produktai gali neigiamai veikti skydliaukę, jeigu jie vartojami žali ir didesniais kiekiais. Bet termiškai juos apdorojus ir palaikant nors 200g/dieną šių daržovių gali suteikti žmogui daugiau naudos nei tariamos žalos (11).

Universaliai eliminuoti produktą iš žmogaus mitybos yra labai paprasta, bet pagrįsti to priežastingumą kartais, deja, neužtenka įrodymų.

Sumažinto angliavandenių kiekio dietos neturi nieko bendro su širdies ir kraujagyslių ligų rizikos pasireiškimu. 

Šiam pasakymui, galėtume skirti daug debatų kalbėdami apie atvejus kada dislipidemija būna labiau laikinas nuokrypis ( kaip pavyzdžiui laikinas šlapimo rūgšties padidėjimas pereinant prie ketogeninės dietos), o kada kraujagyslių pažeidimą skatinantis rodiklis. Vis dėlto, remiantis tyrimų gausa kol kas negalėtume saugiai pasakyti, kad mėsėdžio dieta turtinga sočiaisiais riebalais yra tinkama kiekvienam: turinčiam riziką širdies ir kraujagyslių ligų tiek rizikos neturinčiam žmogui.  

Sutikime, kad gliukozės ar fruktozės gaunamos iš greitųjų angliavandenių šaltinių perteklius taip pat nėra optimalus žmogaus sveikatai, bet taip pat sotieji riebalai pertekliuje neparodo vieningų kardioprotekcinių savybių (33-37). O papildomai skaidulų eliminacija ilgoje perspektyvoje gali būti aterosklerotinės plokštelės progresijai dar labiau ,,žalingai-naudinga“.

Kiti teiginiai ar faktai, kuriuos pamatę taip pat privalote suabejoti:

  • Remiamasi tyrimais atliktais in vitro ar gyvūnų lygmenyje.
  • Pasiskolinamos išvados iš kitų tyrimų, pavyzdžiui: low carb išvados taikomos ,,karnivoro“
  • Frazės: ,,man šis valgymo būdas padėjo“ – visiems patinka kitų žmonių istorijos – tik nežinosim ar tai anti uždegiminį poveikį turinti mėsa čia padėjo ar toksinių augalų eliminacija ar galbūt žmogus apart dietos pradėjo rūpintis savo miego higiena, psichoemocine būkle bei fiziniu krūviu.
  • Socialinės medijos ,,autoritetų“ žinutės. Žmonėms nepatinka kai specialistai atsako jiems nekonkrečiai, ką taip pat pastebiu savo praktikoje – ,,gydytojau, tai TAIP ar NE?„ Deja nebus vieno atsakymo.
  • Taikymas tų pačių rekomendacijų sveikiems ir sergantiems žmonėms – jeigu sumažinto skaidulų kiekio dieta tinka prie ūminės fazės uždegiminių žarnų ligų, tai galbūt skaidulomis turtingas maistas sveikiems žmonėms gali išprovokuoti šios ligos pasireiškimą?

 

KAS GALI GRĖSTI TAIKANT DIETĄ NE PAGAL JOS PASKIRTĮ

  • Blogas santykis su maistu.
  • Širdies ir kraujagyslių sistemos ligų pasireiškimo rizika.
  • Lėtinio uždegimo bei sveikatos sutrikimų procesų skatinimas.
  • Emocinis išsekimas – tik suvalgius kažko ,,draudžiamo“ vėl pasireiškia visa ligos simptomatika.

 

Manau, kad dietologijos pasaulyje yra vieta visai šeimai mėsėdžio dietos tipų. Racionalesnis būdas nei kritikuoti esamas mitybos mokslo žinias yra susipažinti su galimomis indikacijomis, kuriose galima būtų taikyti šią dietos metodiką bei ilgainiui bandyti išplėsti iki didesnės mitybos įvairovės. Ateityje pasirodantys tyrimai ir ties jais dirbantys mokslininkai stipriai prisidės prie esamų žinių.

O kol kas, esu už šio ,,įrankio“ naudojimą trumpalaikiams tikslams, bet ne už lygybės ženklo įterpimą tarp išsireiškimų  ,,karnivoro“ dieta ir gyvenimo būdas.

 

 

Šaltiniai:

  1. Koh, A., De Vadder, F., Kovatcheva-Datchary, P. & Bäckhed, F. From Dietary Fiber to Host Physiology: Short-Chain Fatty Acids as Key Bacterial Metabolites. Cell 165, 1332–1345 (2016).
  2. Salvi, P. S. & Cowles, R. A. Butyrate and the Intestinal Epithelium: Modulation of Proliferation and Inflammation in Homeostasis and Disease. Cells 10, 1775 (2021).
  3. Diether, N. & Willing, B. Microbial Fermentation of Dietary Protein: An Important Factor in Diet–Microbe–Host Interaction. Microorganisms 7, 19 (2019).
  4. Smith, E. A. & Macfarlane, G. T. Enumeration of amino acid fermenting bacteria in the human large intestine: effects of pH and starch on peptide metabolism and dissimilation of amino acids. FEMS Microbiology Ecology 25, 355–368 (1998).
  5. Trefflich, I., Dietrich, S., Braune, A., Abraham, K. & Weikert, C. Short- and Branched-Chain Fatty Acids as Fecal Markers for Microbiota Activity in Vegans and Omnivores. Nutrients 13, 1808 (2021).
  6. Grondin Jensine A. , Kwon Yun Han , Far Parsa Mehraban , Haq Sabah , Khan Waliul I. Mucins in Intestinal Mucosal Defense and Inflammation: Learning From Clinical and Experimental Studies. Frontiers in Immunology. Volume 11 – 2020
  7. Petroski W, Minich DM. Is There Such a Thing as „Anti-Nutrients”? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds. Nutrients. 2020 Sep 24;12(10):2929. doi: 10.3390/nu12102929. PMID: 32987890; PMCID: PMC7600777.
  8. Borghi L, Schianchi T, Meschi T, Guerra A, Allegri F, Maggiore U, Novarini A. Comparison of two diets for the prevention of recurrent stones in idiopathic hypercalciuria. N Engl J Med. 2002 Jan 10;346(2):77-84. doi: 10.1056/NEJMoa010369. PMID: 11784873.
  9. Crivelli JJ, Mitchell T, Knight J, Wood KD, Assimos DG, Holmes RP, Fargue S. Contribution of Dietary Oxalate and Oxalate Precursors to Urinary Oxalate Excretion. Nutrients. 2020 Dec 28;13(1):62. doi: 10.3390/nu13010062. PMID: 33379176; PMCID: PMC7823532.
  10. Yoon SJ, Choi SR, Kim DM, et al. The effect of iodine restriction on thyroid function in patients with hypothyroidism due to Hashimoto’s thyroiditis. Yonsei Med J. 2003;44(2):227-235. doi:10.3349/ymj.2003.44.2.227
  11. Galanty A, Grudzińska M, Paździora W, Służały P, Paśko P. Do Brassica Vegetables Affect Thyroid Function?-A Comprehensive Systematic Review. Int J Mol Sci. 2024;25(7):3988. doi:10.3390/ijms25073988
  12. O’Hearn A. (2020). Can a carnivore diet provide all essential nutrients?. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity, 27(5), 312–316. https://doi.org/10.1097/MED.0000000000000576
  13. Lennerz, B.S.; Mey, J.T.; Henn, O.H.; Ludwig, D.S. Behavioral characteristics and self-reported health status among 2029 adults consuming a “carnivore diet”. Curr. Dev. Nutr. 2021, 5, nzab133
  14. Muscogiuri G, El Ghoch M, Colao A, Hassapidou M, Yumuk V, Busetto L; Obesity Management Task Force (OMTF) of the European Association for the Study of Obesity (EASO). European Guidelines for Obesity Management in Adults with a Very Low-Calorie Ketogenic Diet: A Systematic Review and Meta-Analysis. Obes Facts. 2021;14(2):222-245. doi: 10.1159/000515381. Epub 2021 Apr 21. PMID: 33882506; PMCID: PMC8138199.
  15. Barrea L, Caprio M, Camajani E, Verde L, Perrini S, Cignarelli A, Prodam F, Gambineri A, Isidori AM, Colao A, Giorgino F, Aimaretti G, Muscogiuri G. Ketogenic nutritional therapy (KeNuT)-a multi-step dietary model with meal replacements for the management of obesity and its related metabolic disorders: a consensus statement from the working group of the Club of the Italian Society of Endocrinology (SIE)-diet therapies in endocrinology and metabolism. J Endocrinol Invest. 2024 Mar;47(3):487-500. doi: 10.1007/s40618-023-02258-2. Epub 2024 Jan 18. PMID: 38238506; PMCID: PMC10904420.
  16. Austin GL, Dalton CB, Hu Y, Morris CB, Hankins J, Weinland SR, Westman EC, Yancy WS Jr, Drossman DA. A very low-carbohydrate diet improves symptoms and quality of life in diarrhea-predominant irritable bowel syndrome. Clin Gastroenterol Hepatol. 2009 Jun;7(6):706-708.e1. doi: 10.1016/j.cgh.2009.02.023. Epub 2009 Mar 10. PMID: 19281859; PMCID: PMC2693479.
  17. Dobersek, U., Teel, K., Altmeyer, S., Adkins, J., Wy, G., & Peak, J. (2021). Meat and mental health: A meta-analysis of meat consumption, depression, and anxiety. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63(19), 3556–3573. https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1974336
  18. Radkhah N, Rasouli A, Majnouni A, Eskandari E, Parastouei K. The effect of Mediterranean diet instructions on depression, anxiety, stress, and anthropometric indices: A randomized, double-blind, controlled clinical trial. Prev Med Rep. 2023 Oct 10;36:102469. doi: 10.1016/j.pmedr.2023.102469. PMID: 37869542; PMCID: PMC10587518.
  19. Bizzozero-Peroni B, Martínez-Vizcaíno V, Fernández-Rodríguez R, Jiménez-López E, Núñez de Arenas-Arroyo S, Saz-Lara A, Díaz-Goñi V, Mesas AE. The impact of the Mediterranean diet on alleviating depressive symptoms in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev. 2025 Jan 1;83(1):29-39. doi: 10.1093/nutrit/nuad176. PMID: 38219230.
  20. Norwitz, N. G., & Soto-Mota, A. (2024). Case report: Carnivore-ketogenic diet for the treatment of inflammatory bowel disease: a case series of 10 patients. Frontiers in nutrition, 11, 1467475. https://doi.org/10.3389/fnut.2024.1467475
  21. Martin, P., Johansson, M., & Ek, A. (2021). A Zero Carbohydrate, Carnivore Diet can Normalize Hydrogen Positive Small Intestinal Bacterial Overgrowth Lactulose Breath Tests: A Case Report. Research Square. Europe PMC Preprints.
  22. Celiberto F, Aloisio A, Girardi B, Pricci M, Iannone A, Russo F, Riezzo G, D’Attoma B, Ierardi E, Losurdo G, Di Leo A. Fibres and Colorectal Cancer: Clinical and Molecular Evidence. Int J Mol Sci. 2023 Aug 31;24(17):13501. doi: 10.3390/ijms241713501. PMID: 37686308; PMCID: PMC10488173
  23. Thakur, B.K., Malaise, Y., Choudhury, S.R. et al. Dietary fibre counters the oncogenic potential of colibactin-producing Escherichia coli in colorectal cancer. Nat Microbiol 10, 855–870 (2025). https://doi.org/10.1038/s41564-025-01938-4
  24. Francesco Violi,Cristina Nocella, Simona Bartimoccia, Valentina Castellani, Roberto Carnevale, Pasquale Pignatelli, Vittoria Cammisotto. Gut dysbiosis-derived low-grade endotoxemia: A common basis for liver and cardiovascular disease. Polish Heart Journal (Kardiologia Polska) Vol 81, No 6 (2023)
  25. Moon J, Koh G. Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss. J Obes Metab Syndr. 2020 Sep 30;29(3):166-173. doi: 10.7570/jomes20028. PMID: 32699189; PMCID: PMC7539343.
  26. Fukudo S, Okumura T, Inamori M, Okuyama Y, Kanazawa M, Kamiya T, Sato K, Shiotani A, Naito Y, Fujikawa Y, Hokari R, Masaoka T, Fujimoto K, Kaneko H, Torii A, Matsueda K, Miwa H, Enomoto N, Shimosegawa T, Koike K. Evidence-based clinical practice guidelines for irritable bowel syndrome 2020. J Gastroenterol. 2021 Mar;56(3):193-217. doi: 10.1007/s00535-020-01746-z. Epub 2021 Feb 4. Erratum in: J Gastroenterol. 2023 Nov;58(11):1165. doi: 10.1007/s00535-023-02044-0. PMID: 33538894; PMCID: PMC7932982.
  27. Ardisson Korat AV, Duscova E, Shea MK, et al. Dietary Carbohydrate Intake, Carbohydrate Quality, and Healthy Aging in Women. JAMA Netw Open. 2025;8(5):e2511056. doi:10.1001/jamanetworkopen.2025.1105
  28. Fu L, Zhang G, Qian S, Zhang Q, Tan M. Associations between dietary fiber intake and cardiovascular risk factors: An umbrella review of meta-analyses of randomized controlled trials. Front Nutr. 2022;9:972399. Published 2022 Sep 12. doi:10.3389/fnut.2022.972399
  29. Streppel MT, Arends LR, van ’t Veer P, Grobbee DE, Geleijnse JM. Dietary Fiber and Blood Pressure: A Meta-analysis of Randomized Placebo-Controlled Trials. Arch Intern Med. 2005;165(2):150–156. doi:10.1001/archinte.165.2.150
  30. Huwiler, V.V.; Schönenberger, K.A.; Segesser von Brunegg, A.; Reber, E.; Mühlebach, S.; Stanga, Z.; Balmer, M.L. Prolonged Isolated Soluble Dietary Fibre Supplementation in Overweight and Obese Patients: A Systematic Review with Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials. Nutrients 2022, 14, 2627. https://doi.org/10.3390/nu14132627
  31. Wedlake L, Shaw C, McNair H, et al. Randomized controlled trial of dietary fiber for the prevention of radiation-induced gastrointestinal toxicity during pelvic radiotherapy. Am J Clin Nutr. 2017;106(3):849-857. doi:10.3945/ajcn.116.150565
  32. Rijnaarts, I., De Roos, N., Wang, T., Zoetendal, E., Top, J., Timmer, M., . . . De Wit, N. (2021). Increasing dietary fibre intake in healthy adults using personalised dietary advice compared with general advice: A single-blind randomised controlled trial. Public Health Nutrition, 24(5), 1117-1128. doi:10.1017/S1368980020002980
  33. Fernandez, Maria Luz; West, Kristy L. (2005). Mechanisms by which Dietary Fatty Acids Modulate Plasma Lipids. The Journal of Nutrition, 135(9), 2075–2078. doi:10.1093/jn/135.9.20752
  34. Schachter, D. (1984) Fluidity and function of hepatocyte plasma membranes. Hepatology, 4, 140-151.
  35. Riccardo Spaggiari, Sharon Angelini, Alessandra Di Vincenzo, Gerarda Scaglione, Sara Morrone, Veronica Finello, Sofia Fagioli, Fabiola Castaldo, Juana M Sanz, Domenico Sergi, Angelina Passaro, Ceramides as Emerging Players in Cardiovascular Disease: Focus on Their Pathogenetic Effects and Regulation by Diet, Advances in Nutrition, Volume 15, Issue 7, 2024, 100252, ISSN 2161-8313,
  36. Mensink RP, Zock PL, Kester AD, Katan MB. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2003 May;77(5):1146-55. doi: 10.1093/ajcn/77.5.1146. PMID: 12716665
  37. Hooper L, Martin N, Jimoh OF, Kirk C, Foster E, Abdelhamid AS. Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2020, Issue 8. Art. No.: CD011737. DOI: 10.1002/14651858.CD011737.pub3